AirGo

2

februari 20, 2013 door liesbethvr

“Airco zult ge bedoelen zeker?” Nee hoor, AirGo is een sure thing! Het is een design ontwikkeld door student Alireza Yaghoubi om het comfortgehalte van Economy class in het vliegtuig op te waarderen.

AirGo systeem (Bron)

Waarin verschilt het nieuwe design met de huidige indeling van vliegtuigen? AirGo haalt enerzijds het uitklaptafeltje en het beeldscherm weg uit de stoel en plaatst het erboven. Anderzijds zorgt het design voor meer ruimte tussen de stoelen. Wat Yaghoubi hiermee tracht te bereiken is een volledige vrijheid van bewegingen zonder dat het medepassagiers stoort.

Reacties op krantenartikels met dit nieuws zijn uiteenlopend, van ‘prachtige uitvinding’ tot ‘zo verlies je veel zitjes, dat gaat er nooit komen’ en ‘wat met de bagageruimte?’. In vergelijking met de huidige economy class indeling verlies je inderdaad enkele plaatsen omdat het design 16% meer ruimte voorziet. Maar dan zijn er altijd andere mogelijkheden om extra inkomsten van klanten te genereren, volgens Yaghoubi. Een bedenking die ik maak omtrent dit topic is een toepassing van het AirGo design op business class. Dan zien we een grotere efficiëntie van ruimtegebruik en indeling.

AirGo Systeem (Bron)

Het verlies van bagageruimte daarentegen lijkt me een legitieme claim, omdat het design toch een stuk ervan zal innemen. Een bijkomende vraag die ik me hierbij stel is het gevolg van AirGo voor het bedieningspanel boven je hoofd (leeslampje, koude lucht, beademingsmasker). De ruimte boven de stoelen lijkt me veelal beperkt om het bedieningspanel voor elke passagier toegankelijk te maken.

Hieronder een filmpje over AirGo:


Verdict?
Al bij al vind ik AirGo een design met potentieel, zowel voor business class als voor economy class, mits er voldoende bagageruimte beschikbaar blijft en het bedieningspanel geen problemen oplevert. Het grootste voordeel van AirGo is de verhoging van comfort en de vermindering van de kans op frustratie ten opzichte van medepassagiers.

Haaa, niet meer klem gezet worden in het vliegtuig door de stoel voor je, weg met de TV die je amper kan zien en geen geknoei meer met je drankje als de stoel voor je wordt verzet… I’m on board!


Bronnen: JamesDysonaward.org , HLN.be

2 thoughts on “AirGo

  1. deanderewereld schreef:

    Wat heb je een interessante blog!
    Ik ben het met je eens over de bagageruimte ,zeker nu zoveel mensen met alleen handbagage reizen. Verder is het wel erg handig, zeker als iemand voor je de hele tijd de stoel naar achter en dan weer naar voren doet. 😉

Plaats een reactie

Follow on Bloglovin

Word een Viking